Предотвратяване на запушването на каналите, сифоните и WC

Предотвратяване на запушването на каналите

Предотвратяване на запушването на каналите. Мнозина са загрижени за въпроса – докато канализацията в банята не е запушена, какво трябва да се направи за превенция? В различни източници можете да намерите съвети за периодично третиране на тръби с химически съединения, за да предотвратите навлизането на отломки и чужди предмети в канализацията.

Предотвратяване на запушването на каналите

Препоръките са съвсем правилни, но само ако се спазват. На практика обаче никой не ги използва. Ето защо е по-правилно да се запасите с необходимите инструменти и домакински химикали. Системата все още ще се задръсти, така че трябва да сте готови незабавно да разрешите проблемите.

Канализационни тръби

Всички знаем ситуацията, когато в мивката водата спира да се оттича в канализацията през канала. Тази ситуация се нарича запушване на канала или сифона и този проблем изисква незабавно отстраняване. Запушването обаче не е природно бедствие и правилното действие на запушените канализационни тръби може да го предотврати.

Причини за запушени канализационни тръби

Запушените канализационни тръби могат грубо да се разделят на два вида.

Първо, това е незабавно запушване, което възниква, когато сложна отпадъчна вода случайно се изхвърли в тръбата. Например вашият апартамент се ремонтира и строители изсипват дебел хоросан в канализацията. Разтворът се втвърдява в тръбата и запушването под формата на плътна тапа е готово.

Второ, това е кумулативно блокиране. Всяка канализационна тръба има характеристика, наречена хидравлично съпротивление на потока. Просто казано, дренажната вода се “търка” по стените на канализационната тръба. По време на триенето дренираните отпадъци се отлагат по стените на тръбата. Колкото по-голяма е грапавостта на тръбите, толкова по-голямо е това отлагане.

С течение на времето по вътрешните стени на тръбите се образува растеж. По-често това е неприятна мазнина, която след време може да запуши тръбата и да образува запушване.

Тук си струва да се отбележи, че модерните канализационни тръби имат принципно гладки повърхности на вътрешните стени. Това не е характерно за старите тръби и особено за тръбите от чугун. Ето защо запушванията на старите канализационни тръби са много по-чести. Следователно първата превенция на запушването на канализационните тръби е подмяната на канализационната система с нова с модерни канализационни тръби.

Предотвратяване на запушването на каналите, сифоните и WC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top