Ориенталски сирена – да се запознаем с вкуса на Ориента

Ориенталски сирена

Сиренето е честа съставка в националните ястия, има много рецепти за приготвяне на ястия изключително от сирене, освен това главно … десерти! Арабите много харесват комбинацията от сирене и сладкиши (например, плодове). Нека се запознаем с най-известните и често срещани видове ориенталски сирена в Близкия изток.

Ориенталски сирена – Балади

Балади е меко, снежнобяло, плътно вкусно сирене. Наричат ​​го още „сиренето на планините“, тъй като се прави от овчари в планините на Ливан. Балади съдържа козе, краве и овче мляко. И трябва да се яде в рамките на три дни след приготвянето, в противен случай се разваля. Има сладък и солен вкус. Обикновено се яде с местен хляб или със зехтин и пресни билки.

Набулси

Набулси е деликатно сирене, произведено от овче или козе мляко. Често се среща в Палестина. Използва се в пълнежа на катаеф, национален десерт, разпространен в Леванта.

Джибне Арабия

Това е полутвърдо сирене, разпространено в Египет. Първоначално се е правило от козе или овче мляко, сега най-често се приготвя от краве. Използва се в много традиционни египетски ястия, но може да се яде и самостоятелно.

Тестури

Тестури е друго египетско меко сирене, което се прави от козе или овче мляко. Яде се леко осолено. Понякога се сравнява с портокал, поради порестата му структура, напомняща кожата на портокал.

Халуми

Халуми е идеалното близкоизточно сирене на скара. Консистенцията му е подобна на италианското сирене моцарела. Сиренето се прави от смес от козе и овче мляко. Благодарение на много високата си точка на топене, това сирене може да се пече на скара. Получава се невероятно вкусно. Също така често се добавя към салати и плодове. Любимо близкоизточно съчетание – халуми с диня.

Шанклиш

Сиренето шанклиш е често срещано в Ливан и Сирия. Прави се от козе или овче мляко. При производството му топките се формоват и оставят да съхнат и стареят. Към сиренето се добавя и мащерка, която му придава необичаен мирис и вкус.

Сиренето може да се консумира както прясно – когато е крехко и меко, така и изсушено и отлежало. Само имайте предвид, че с възрастта придобива доста остра миризма и вкус.

Ориенталски сирена – да се запознаем с вкуса на Ориента
Scroll to top