Коприната като материал за изтъкаване на килими

килими

Копринените килими са изключителни ръчно изработени продукти. Те хармонично допълват интериора на стаята и му придават специален шик. Естетиката и изтънчеността са основните отличителни черти на килимите от истинска коприна.

Този килим има мека и блестяща повърхност. Докосването до него е истинско удоволствие. Копринените са невероятно издръжливи. С течение на времето цветовете и шарките не губят наситеност и яркост.

В производството на копринени килими работят само опитни майстори, които владеят техниките на работа с коприна, тъкане и обработка на килими.

Всяка страна има свои собствени вековни традиции и канони за производство на копринени килими. И така, в Китай традиционно се правят килими със сюжетни или митологични мотиви, пейзажи.

В резултат на развитието на Великия път на коприната китайските занаятчии възприеха традициите на Иран и Централна Азия, започнаха да се появяват килими с цветни и богато украсени шарки. Персийските килими от коприна се отличават с безупречното качество на всеки детайл, независимо дали е основа за тъкане или ресни.

Обикновено персийските са украсени с орнаменти, сложни флорални шарки, които удивляват с богатството и яркостта на цветовете.

Турските копринени се отличават с най-фино тъкане и по-сдържани цветове и шарки. Що се отнася до индийските копринени тяхната декорация се характеризира с използването на пейзажи, цветя, сцени от битки или лов. Кашмирските копринени също са известни по целия свят.

Как да различим истински копринени килими

Трудно е да си купите истински копринен килим, без да сте познавач на особеностите на коприната. Първата разлика между висококачествения копринен килим е плътността от около 70 възела на сантиметър площ.

Разбира се, купувачът не трябва ръчно да брои броя на възлите на квадратен сантиметър, но купчината на копринения килим трябва да е дебела, плътна и без празнини.

Втората характеристика на ръчно изработените копринените са копринени ресни, които са от едно парче с лен. Ако видите, че ресните са пришити отделно, тогава не трябва да купувате такъв килим.

Коприната като материал за изтъкаване на килими
Scroll to top