Колко често трябва да давате котешка храна на любимеца ви?

котешка храна

Проверете щанда с храна за домашни любимци в местния супермаркет и ще намерите десетки разновидности на храна. Хранете котката си с твърде малко или с грешен вид котешка храна и тя няма да поддържа добро здраве. Хранете го твърде много и той ще напълнее. Но можете да помогнете на котката си, като установите редовни режими на хранене. Въпреки че храната, с която храните вашия любимец, трябва да е пълноценна и балансирана, простият отговор колко често трябва да я храните е, че няма прост отговор.

Възрастта прави разлика

Котенцата се нуждаят от повече храна на килограм телесно тегло, за да поддържат растежа си, отколкото възрастните котки, и следователно трябва да се хранят по-често през целия ден. „Отглеждането на котенца на възраст до шест месеца може да изисква три хранения на ден“, казва Франсис Калфелц, DVM, Ph.D. Сертифициран от борда на Американския колеж по ветеринарно хранене и почетен професор по право на Джеймс по хранене във Ветеринарен колеж на университета Корнел Лекарство. „От шестмесечна възраст до зрялост повечето котки ще се справят добре, когато се хранят два пъти на ден.“

След като котката стане възрастна, на около една година, даването на котешка храна веднъж или два пъти на ден е подходящо в повечето случаи. Възрастните котки на възраст седем и повече трябва да поддържат същия режим на хранене. „След като котките достигнат зряла възраст, храненето веднъж на ден е добре, стига да са здрави и да нямат болестни проблеми, предполагащи причина да се хранят по различен начин“, казва д-р Калфелц.

Най-добрият вид котешка храна

Много собственици на котки хранят своите котки само със суха храна. „Сухата котешка храна е добра, стига да е пълноценна и балансирана“, казва д-р Калфелц. Сухата котешка храна може да е по-евтина от консервираната котешка храна и може да остане свежа за по-дълго време. Котките, които ядат само суха котешка храна, трябва да получават много прясна вода, особено ако са предразположени към запушване на пикочните пътища. За всички котки е важно постоянното наличие на прясна, чиста вода.

Консервираната котешка храна обикновено е около 70 до 80 процента вода и може да се храни в допълнение към или вместо суха. Някои котки може да намерят консервираната храна за по-вкусна. Тези котки могат да консумират твърде много, ако имат свободен достъп до храна. Разбира се, това може да се случи и със суха храна. „Храна със среден вкус може да е за предпочитане“, казва д-р Калфелц. Ако е изключително вкусно, котката е по-вероятно да преяде. Ако не е толкова вкусно, вероятно е по-малко вероятно да преяде.

Големите порции храна не са проблем само за хората. Тъй като инструкциите за хранене върху етикетите на храните за домашни любимци се основават на нуждите на средната котка, може да храните повече от необходимото, ако нуждите на вашата котка са по-ниски от средните. Ако храните котката си със суха храна, може да му я давате в определени часове на хранене в премерени количества. Сухата храна може да бъде допълнена и с малко количество консервирана храна, за да направи ястията по-привлекателни.

„Няма проблем при смесването на двата вида котешки храни“, казва д-р Калфелц. „Просто се уверете, че калориите са толкова, колкото котката Ви се нуждае, а не повече.“

Хранене със суха котешка храна по всяко време е приемливо за котката. Упражнявато самоконтрол, но някои котки обичат да похапват и за тях нерегулираното хранене може да натрупа излишни килограми. „Ако една котка може да поддържа теглото си, храненето по свободен избор е добре“, казва д-р Калфелц. Дори сухата храна, оставена на вашата котка, трябва да е прясна, така че не забравяйте да осигурявате нова храна всеки ден. Ако не работи самоконтрола, трябва да контролирате колко ядат. „Няколко малки хранения може да ги накарат да се чувстват по-малко гладни“, казва д-р Калфелц. “Но едното е добре от хранителна гледна точка.”

И ето един полезен съвет: ако имате капризна котка, смяната на котешките храни от време на време може да Ви помогне да не се пристрасти само към една диета.

Колко често трябва да давате котешка храна на любимеца ви?
Scroll to top